Het is alweer bijna kerst: de ultieme periode om nieuwe feestelijke recepten uit te proberen, zoals typisch Schotse Shortbread Cookies. Deze koekjes hebben een fijne kruimelige structuur met een heerlijke volle botersmaak en zijn uitermate geschikt om te serveren tijden de kerstdagen bij de koffie en thee.
De ingrediënten voor Shortbread Cookies:
Deze heerlijke kerst traktatie is zeer makkelijk te maken. U heeft maar drie ingrediënten nodig:
- 175 gram boter
- 50 gram basterdsuiker (en nog wat extra voor na het bakken)
- 225 gram bloem
- Optioneel: garnering, zoals eetbare sterren of spikkels in kerstkleuren
De bereidingswijze van Shortbread Cookies:
- Mix de boter er suiker totdat er een romige massa ontstaat.
- Voeg de bloem bij het boter- en suikermengsel en kneed het tot een stevig deeg.
- Maak van het deeg een bol en breek deze doormidden.
- Rol de twee bollen met een deegroller uit tot een ronde lap met een diameter van ongeveer 15 centimeter.
- Leg de twee deeglappen op een bakplaat en snijd deze in zes taartpunten (u kunt uiteraard ook voor andere vormen kiezen)
- Prik met een vork gaatjes in het deeg.
- Leg de bakplaat in de oven uw AGA fornuis:
Zie de instructies voor een AGA met twee ovens of meer dan twee ovens hieronder.
- Strooi direct na het afbakken wat basterdsuiker over de koekjes.
- Laat de koekjes vervolgens 10 minuten afkoelen en leg ze hierna op een koude plaat. Na 10 minuten kunt u de koekjes eventueel versieren.
- Geniet van uw Shortbread Cookies!
AGA fornuis met twee ovens:
Leg de bakplaat op de bodem van de braadoven en schuif de koude plaat op de richel daarboven. Bak de koekjes ongeveer 20 minuten totdat ze goudbruin zijn. Als u merkt dat de koekjes aan één kant nog wat wit blijven, draai de bakplaat dan iets, zodat alle koekjes goudbruin worden.
AGA fornuis met meer dan twee ovens:
Leg de bakplaat onderin de bakoven en laat de koekjes 20 minuten goudbruin bakken. Als u merkt dat de koekjes aan één kant nog wat wit blijven, draai de bakplaat dan iets, zodat alle koekjes goudbruin worden.
Variatietips: Voor een bijzondere gembersmaak kunt u één theelepel geraspte gember toevoegen aan het suiker- en botermengsel. Ditzelfde kunt u doen met kaneel sinaasappelschil en limoenschil.