Onderdeel 1 – De pekelmarinade:
In de mixer voegt u toe:
- 200 gram grof zeezout
- Gekneusde witte peperkorrels
- 50 gram lichtbruine basterdsuiker
- De rasp van één citroen
- Mix het geheel totdat er een grove marinade ontstaat
Onderdeel 2 – De zalm marineren:
- Leg de zalm in een schaal of op een plaat en masseer de pekelmarinade aan beide zijden van de zalm goed in.
- Dek de zalm goed af met plastic folie en zet de zalm in de koelkast zodat de pekelmarinade voor ongeveer een uur in de zalm trekken.
- Vervolgens haalt u de zalm uit de koelkast en spoelt de marinade van de zalm af onder de lopende, koude kraan.
- Het is belangrijk om de zalm goed droog te deppen, om de zalm vervolgens gedurende twee uur onafgedekt in de koelkast te leggen.
Onderdeel 3 – De zalm roken:
- Nu pakt u de rookpan erbij en strooit u hier twee eetlepels houtmot in over de bodem.
- In de pan plaatst u het rooster, waar zo meteen de zalm op komt te liggen en dit rooster bestrijkt u met wat olie.
- Leg de zalm (600 – 800 gram) goed uit over het rooster , zodat de rook in de gehele zalm kan trekken.
- U plaatst de deksel op de pan en plaatst de pan gedurende 15 minuten op de hete plaat van uw AGA fornuis. Het is belangrijk om tijdens dit proces de deksel niet van de pan af te halen.
- Na 15 minuten haalt u de rookpan van de hete plaat af en plaatst u de pan op de warmhoudplaat voor zo’n 15 a 30 minuten. Ook nu laat u de deksel op de pan zitten.
- Na het rookproces kunt u de zalm zonder andere bereidingswijze serveren, met bijvoorbeeld gestoomde worteltjes en gebakken aardappeltjes. De zalm zal smaken als een waar meesterwerk en zorgt ervoor dat u echt iets speciaals op tafel zet. Bovengenoemde hoeveelheden zijn voor zo’n vier personen en kunnen dus aan de hand van het aantal gasten worden aangepast.
Meer informatie over AGA fornuizen?
Op ons website vindt u informatie over de verschillende AGA fornuizen en AGA Cookers uit ons assortiment. Wilt u liever direct een vraag stellen aan een specialist van De Zeug, dan kunt u dat doen door telefonisch contact op te nemen met 075 616 0518. Eet smakelijk!