Handgemaakte keuken Ijmuiden
Handgemaakte keuken Ijmuiden
31 oktober 2021
Handgemaakte keuken Haarlem
Handgemaakte keuken Haarlem
1 februari 2021

AardenhoutVivian en Thomas Ward waren al even op zoek naar hun droomhuis toen ze deze sprookjesachtige villa vonden. Er moest veel gebeuren om het huis zijn oude grandeur terug te geven, maar nu is het een heerlijk familiehuis voor hen en hun drie dochters.

PASSIE VOOR OUD

De Haarlemse architect J. de Lugt heeft destijds enorm zijn best gedaan op dit prachtige pand, waarin jugendstilen art-decodetails elkaar afwisselen. Van paneeldeuren, hoge plafonds en Tudor-vensters tot paneelwanden en de fraaie mozaïektegels aan de buitenkant van het huis: alles was nog aanwezig toen Thomas en Vivian de vrijstaande villa drie jaar geleden gingen bezichtigen, zij het soms weggewerkt achter praktische oplossingen. Vivian vertelt waarom juist van dit huis haar hart sneller ging kloppen. “Ik wilde dolgraag een huis uit de periode van eind 1800 tot begin 1900. Die bouwstijl spreekt mij aan, omdat deze het dichtst in de buurt komt van het appartement van mijn Franse grootouders in Parijs, dat was ontworpen door Haussmann. Hoge plafonds, ornamenten, schouwen, visgraatparketvloer, alles was aanwezig. Als klein meisje vond ik het bij hen prachtig. Het is een interieur waarin ik als kind veel tijd heb doorgebracht en waarin ik me thuis voel.”

KARAKTERISTIEKE HAL

Ze woonden de eerste jaren van hun huwelijk in een prachtig Haarlems appartement, dat na de komst van hun tweede dochter te klein werd. “We gingen op zoek naar een groter huis, het liefst oud en karakteristiek. Maar als er al een geschikt huis op de markt kwam, dan waren we te laat.” Uiteindelijk kocht het stel een gezellig jarendertighuis in Heemstede. Voor Vivian een ‘tussenoplossing’, zij bleef de vier jaar dat ze er woonden altijd uitkijken naar het huis van hun dromen. “Toen onze derde dochter werd geboren, gingen we serieuzer zoeken. Dit huis stond al wat langer te koop. Een prachtig pand, maar er was in geen jaren iets aan gedaan. Dat schrok veel mensen af. Wij waren meteen verliefd toen we de karakteristieke, grote hal binnenstapten.”

OUDE GLORIE

Vivian vertelt dat Thomas en zij de prachtige villa, een gemeentelijk monument, graag in zijn oude luister wilden herstellen, maar ook eigentijdser wilden maken, geschikt voor een gezin. “Het vergunningaanvraagtraject duurde een half jaar. Dat gaf ons de gelegenheid onderzoek te doen naar het huis en uit te vinden hoe het er ooit uit had gezien. Het is in 1914 in opdracht van een moeder en zoon gebouwd, die er tot aan hun dood samen in hebben gewoond. Wij zijn als gezin de vijfde bewoners. In de Tweede Wereldoorlog deed het dienst als school, omdat de Duitsers het schoolgebouw in beslag hadden genomen.” Al die verschillende bewoners hadden hun sporen achtergelaten: van verlaagde plafonds tot hokkerige kamertjes en fraaie details die waren weggewerkt achter kasten. Het is de huidige bewoners, met de hulp van Trustan Bouw uit Utrecht, wonderbaarlijk mooi gelukt het fraaie pand weer z’n oude grandeur terug te geven.

VAKMANSCHAP

Tijdens de rondleiding valt op hoe groot het huis is. Naast een entree en de grote hal die met name in de winter een fijne extra zitkamer is, bevinden zich op de begane grond een eetkeuken en bijkeuken, een gastenkamer met badkamer en een nieuw aangebouwde serre. De bewoners hebben vervolgens nog een woonkamer en een authentieke veranda tot hun beschikking. Boven zijn er voldoende slaapkamers voor iedereen en meerdere badkamers. Vivian vertelt dat ze overdag voornamelijk in de eetkeuken verblijven. “We wilden graag een sfeervolle keuken in een Engelse, landelijke stijl met een Aga-fornuis. Zoekend op internet kwamen we op de website van De Zeug terecht. Wat we zagen, sprak ons aan en de recensies waren heel goed. Reden voor ons om met hen in zee te gaan. De Zeug heeft een fraaie, handgemaakte keuken gerealiseerd, waar we ontzettend blij mee zijn.” In de slaapkamers van de meisjes en de entree heeft De Zeug ook inbouwkasten op maat gemaakt, passend bij de sfeer en stijl van het huis.

ENGELSE WOONWINKEL

landelijk met hier en daar een modern item en soms een ontwerp met een linkje naar de tijd dat art deco zijn intrede deed, zoals de lampen in de woonkamer en grote hal. “Favoriete merken of winkels heb ik eigenlijk niet. Je ziet hier een mix van goedkopere merken en duurdere items. Ik ga op zoek in verschillende winkels, totdat ik iets vind wat past bij het huis en de stijl die ik voor ogen heb. De familie van Thomas woont in Engeland, als we daar zijn, bezoek ik graag Neptune, bijna alles wat ze daar verkopen, vind ik mooi, zoals de lampen in de serre.”

VOOR ALTIJD

Anderhalf jaar wonen Thomas, Vivian en hun drie dochters inmiddels in hun droomhuis en er is al menig feestje georganiseerd. Het is volgens Vivian dan ook echt een huis om mensen te ontvangen. “Kerstdiners met de hele familie, de verjaardagen van de meisjes in de keuken en tuin, diners met vrienden, het kan hier allemaal. Het is heerlijk om zo’n mooi huis te kunnen delen met anderen. Thomas en ik hopen hier nog heel lang in te wonen. Het is echt een huis om van te genieten.”

Anneke Gambon Fotografie - “Binnenkijken Landelijke Stijl 2020” - © DPG Media Home Deco N.V.
  • Wat onze klant zegt

    We wilden graag een sfeervolle keuken in een Engelse, landelijke stijl met een Aga-fornuis. Zoekend op internet kwamen we op de website van De Zeug terecht. Wat we zagen, sprak ons aan en de recensies waren heel goed. Reden voor ons om met hen in zee te gaan. De Zeug heeft een fraaie, handgemaakte keuken gerealiseerd, waar we ontzettend blij mee zijn.” In de slaapkamers van de meisjes en de entree heeft De Zeug ook inbouwkasten op maat gemaakt, passend bij de sfeer en stijl van het huis.”

    Wat onze klant zegt