Recept met uw AGA fornuis: Zweedse gehaktballetjes
Zweedse gehaktballetjes zijn zeer populair sinds ze worden verkocht bij een Zweedse meubelgigant. Daar zijn de gehaktballetjes heerlijk, maar het is nóg lekkerder (en leuker) om deze zelf te maken met behulp van uw geliefde AGA fornuis. Er gaan veel recepten rond op het internet; wij delen onze favoriet.
Benodigdheden voor de gehaktballen
- 500 gram half-om-half gehakt
- 1 ei
- 4 eetlepels paneermeel of brood geweekt in melk
- 4 eetlepels dille
- 2 theelepels karwijzaad
- Zout en peper naar smaak
- Olijfolie om de balletjes in de bakken
Bereidingswijze gehaktballen
Doe de gehakt in een kom samen met het ei, het paneermeel of brood, de dille, karwijzaad, zout en peper. Kneed dit door elkaar heen. Dit kan met uw handen, maar ook met behulp van een keukenmachine. Draai van dit mengsel vervolgens kleine gehaktballetjes (te grootte van een pingpong bal) van gelijke grootte.
Leg een koekenpan op de sudderplaat en laat de olijfolie warm worden. Bak hierin de gehaktballetjes in 10 tot 15 minuten gaar. Ook kunt u de balletjes voor 75% gaar laten worden en daarna laten nagaren in de oven. Zo blijven de gehaktballen warm en mals tijdens het bereiden van de rest van het gerecht.
Benodigdheden voor de saus
- 200 ml runderbouillon
- 100 ml (slag)room
- 1 eetlepel bloem
- Een scheutje sojasaus
- Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze saus
Breng de runderbouillon aan de kook. Voeg vervolgens de room en bloem toe en laat de saus iets indikken. Als de saus de gewenste dikte heeft, brengt u de saus op smaak met zout, peper en sojasaus.
Serveertip
Leg de balletjes op een bord en giet er een flinke scheut saus overheen. Om het gerecht een extra Zweeds tintje te geven, kunt u er cranberry- of blauwe bessen-compote bij serveren. Daarnaast is dit gerecht lekker in combinatie met verse frietjes, aardappelpuree (eventueel gemengd met knolselderij) en rijst. Als groenten adviseren wij gemengde geroosterde groenten of gestoomde broccoli. Eet smakelijk!