AGA recept: lam met rozemarijn en knoflook

23 Maart, 2018 14:18

De winterperiode is in volle gang en dat betekent dat het tijd is voor een echt winters recept! Vandaag delen we een gerecht waarin lamsvlees centraal staat. Dit stukje vlees smaakt heerlijk in combinatie met rozemarijn en knoflook. Onze smakelijke (en feestelijke) lamsbout is met de AGA cooker ook nog eens heel makkelijk te bereiden. Lees snel verder om te zien welke ingrediënten u nodig heeft en hoe u dit heerlijke gerecht op tafel zet.

Ingrediënten

 • 1 lamsbout zonder been
 • 3 grote tenen knoflook (of 4 kleine teentjes knoflook)
 • 2 takjes verse rozemarijn
 • Zout en peper
 • Bijgerechten naar smaak

Benodigdheden

 • Spits mesje
 • Braadslee
 • Bakpapier
 • Vleesthermometer

Bereidingswijze

Bestrooi allereerst de lamsbout aan beide zijden met zout en peper. Maak vervolgens met het spitse mesje een aantal kleine inkepingen in het vlees. In deze openingen stopt u een klein stukje van de knoflook en een plukje rozemarijn. Zorg dat de ingrediënten goed verdeeld zijn over het lam. Leg het vlees op een met bakpapier beklede braadslede en hang deze voor twintig minuten in de braadoven. Plaats de braadslede zoveel mogelijk achterin de oven.

Prik vervolgens een vleesthermometer in het vlees en zorg ervoor dat de punt van de thermometer goed in het midden van het vlees zit. Hierna zet u de braadslede in de kookoven. Wanneer u een warmhoudoven heeft, is het ook mogelijk om het lam hierin te zetten. Wanneer het vlees een temperatuur van ongeveer 61 graden Celcius heeft bereikt, is hij klaar. Voor een meer doorgebakken lamsbout laat u de temperatuur oplopen naar 65 graden Celsius. Dek het vlees af en laat het een kwartier rusten voordat u het aansnijdt.

De tijd in de oven is afhankelijk van de begintemperatuur van het lam, het gewicht en de precieze temperatuur in de oven. De thermometer is daarom de meest nauwkeurige manier om in de gaten te houden of het vlees goed gebakken is. Volgens de wijze die we in dit recept hebben beschreven, moet de lamsbout ongeveer een uur in de oven met een temperatuur van 90 graden Celsius.

Tips

 1. Heeft u een lamsbout met been? Zorg er dan voor dat de thermometer niet tegen het bot aankomt. Botten geleiden warmte veel beter, waardoor de thermometer de temperatuur niet correct weergeeft.
 2. Maak het uzelf gemakkelijk en gebruik voor dit gerecht een elektronische thermometer met draadsensor. U steekt de naald in het vlees en plaatst de thermometer bovenop de oven. De ovendeur kunt u gewoon sluiten met het draadje tussen de deur in. U stelt de gewenste eindtemperatuur in en de thermometer gaat piepen op het moment dat de temperatuur bereikt is.

De lamsbout smaakt heerlijk met gebakken aardappeltjes, een verse salade of seizoensgroenten. Eet smakelijk!

AGA recept: bananenbrood >